6e leerjaar

Voor het 6de leerjaar bieden we de mogelijkheid aan om deel te nemen aan het fietsexamen, ze kunnen onze workshop 'dode hoek' volgen en sinds kort ons nieuwste aanbod, een workshop veiliger fietsen met VR-brillen.

Leer hieronder meer over ons aanbod.

Wij moedigen aan om vooraf met de leerlingen het traject te oefenen. Indien je dit zou doen tijdens de periode van het fietsexamen, graag in de namiddag om de andere leerlingen niet te storen.

Fietsexamen

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Fietsexamen 2025

Door werken in de omgeving van de Lage Kaart zal het parcours aangepast worden.

Hieronder vindt u het aangepaste parcours en omleiding adhv foto's.

Omleiding VERO 2025 Pdf
PDF – 2,5 MB 110 downloads

Voor het 6e leerjaar staat een fietsexamen op het programma. Dit gaat telkens door in de 14 dagen na de paasvakantie. Start is om 9u in het park, tenzij door ons anders bepaald.

Hieronder vindt u een werkingsfiche waarmee het fietsexamen kan uitgevoerd worden. Verder kan u ook de route bekijken.

MAAK KENNIS MET ONZE NIEUWE

VERO-route BORDEN

Extra materiaal

Via deze link kan u extra materiaal bestellen.

Bekijk hier alvast een film van de VERO-route.

Hoe inschrijven?

Jouw leerlingen inschrijven gebeurt enkel via ons aanvraagformulier. 

Dode hoek

Ook een workshop rond de dode hoek staat voor de leerlingen van het 6e leerjaar op het programma.

Tijdens deze vorming leren de leerlingen theoretisch en praktisch wat de beste plaats is als fietser ten opzichte van een vrachtwagen.

Tijdens de eerste 2 weken van september en tijdens de maanden mei en juni kan deze workshop niet aangevraagd worden.

Bekijk hiernaast alvast een filmpje dat goed illustreert wat je vanuit de cabine van een vrachtwagen ziet en vooral wat je niet ziet.

Hoe inschrijven?

Jouw leerlingen inschrijven gebeurt enkel via ons aanvraagformulier. 

VR-keer

VRkeer is een Virtual Reality serious game om leerlingen veiliger te leren fietsen. In 21 levels leren de leerlingen gepast te reageren op moeilijke verkeerssituaties. Ze moeten telkens de juiste keuze maken en zien de gevolgen van hun keuze. De leerling krijgt ook op verschillende manieren feedback.
Het spel werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Vlaamse Stichting VerkeerskundeMoev en Mobiel21. Daardoor staan we garant voor de juiste invulling van de eindtermen en doelstellingen rond verkeersveiligheid. VRkeer is dus een ideale voorbereiding op de Grote Verkeertoets of het Grote Fietsexamen.

Hoe inschrijven?

Jouw leerlingen inschrijven gebeurt alleen via ons aanvraagformulier. 

Fietbehendigheid, fietscontrole en/of fietslabelen

Fietsbehendigheid

Het fietsbehendigheidsparcours van de gemeente Brasschaat wordt in bruikleen gegeven aan de school voor een voorafgaand besproken termijn. De gemeentelijke diensten komen het parcours leveren en ophalen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Om u op weg te helpen zal er documentatie met betrekking tot de verschillende opstellingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Het fietsbehendigheidsparcours is bedoeld om onervaren fietsers de mogelijkheid te geven hun rijvaardigheden te oefenen. U kunt het fietsbehendigheidsparcours aanvragen via een evenementenaanvraag op de website van Brasschaat (Evenement aanvragen | Gemeente Brasschaat).

U heeft ook de mogelijkheid om het fietsbehendigheidsparcours te combineren met een fietscontrole, uitgevoerd voor de gemeenschapswacht-vaststellers. Tijdens de fietscontrole zullen de lichten, reflectoren, remmen en bel van de scholieren worden gecontroleerd. Iedere leerling ontvangt na de controle de controlekaart waarop de tekortkomingen aangeduid staan. Dit geeft de ouders de mogelijkheid om eventuele problemen gericht aan te pakken. De directie krijgt achteraf een fietsrapport doorgestuurd.

U kunt het fietsbehendigheidsparcours, gecombineerd met een fietscontrole, aanvragen via iv@brasschaat.be.

Fietscontroles

De dienst integrale veiligheid kan op uw vraag de fietsen van uw leerlingen controleren of ze voldoen aan de wettelijke technische vereisten. De Gemeenschapswacht-vaststellers zullen controle uitvoeren van de lichten, de reflectoren, de remmen en de bel. Iedere leerling ontvangt na de controle de controlekaart waarop de tekortkomingen aangeduid staan. Dit geeft de ouders de mogelijkheid om eventuele problemen gericht aan te pakken. De directie krijgt achteraf een fietsrapport doorgestuurd. U kunt een fietscontrole aanvragen via iv@brasschaat.be.

Fietslabelen

Om fietsdiefstal beter te bestrijden, heeft België voortaan een centraal fietsregister mybike, waarop fietseigenaars zich vrijwillig kunnen registreren. Zo kan makkelijker aangifte gedaan worden van fietsdiefstal en kunnen politie en justitie hun strijd hiertegen opvoeren.