5e leerjaar
Voor het 5de leerjaar bieden we meerdere mogelijkheden aan.
Zij kunnen deelnemen aan de verkeersweek, een workshop rond dode hoek en ons nieuwste aanbod, een workshop veiliger fietsen met VR-brillen.
Leer hieronder meer over ons aanbod.
De verkeersweek
In 2025 organiseren wij uitzonderlijk geen verkeersweek.
De leerlingen van het 5e leerjaar kunnen zich een halve dag uitleven tijdens 'de verkeersweek'.
In samenwerking met de Leerexpert zullen wij de leerlingen in de voormiddag onderdompelen in een 'verkeersbad'.
In de namiddag kunnen de leerlingen nog een halve dag spelen op het vormings- en recreatiedomein Peerdsbos.
Tijdens de middag kunnen de leerlingen gebruik maken van de refter om te eten. De leerexpert biedt een gratis tas soep aan.
Tijdens het 'verkeersbad' worden hun fietsen nagekeken, rijden ze met 'gekke' fietsen, leven ze zich uit op een BMX-parcours, rijden ze met go-carts in een verkeerspark, doen ze aan fietsvaardigheid en krijgen ze een workshop rond de dode hoek.

Dagindeling
08:45u
09:00u
12:00u
12:00u
13:00u


Verwelkoming
Start activiteiten
Einde activiteiten
Middagmaal met gratis soep
Vrij spel op het domein






Waar?
Het verkeerspark bevindt zich op de terreinen in de Plataandreef. Dat ligt op ongeveer een kilometer van het politiecommissariaat van Brasschaat. Het domein betreden gebeurt langs de achterkant ( Eikendreef) door de poort halverwege deze dreef.
Dode hoek
Indien u niet deelneemt aan de verkeersweek kan u onze workshop 'dode hoek' aanvragen.
Tijdens deze vorming leren de leerlingen theoretisch en praktisch wat de beste plaats is als fietser ten opzichte van een vrachtwagen.
Tijdens de eerste 2 weken van september en tijdens de maanden mei en juni kan deze workshop niet aangevraagd worden.
Bekijk hieronder alvast een filmpje dat goed illustreert wat je vanuit de cabine van een vrachtwagen ziet en vooral wat je niet ziet.
Hoe inschrijven?
Jouw leerlingen inschrijven voor de verkeersweek, dode hoek of de VR-fietsbeleving gebeurt alleen via ons aanvraagformulier.
VR-keer
VRkeer is een Virtual Reality serious game om leerlingen veiliger te leren fietsen. In 21 levels leren de leerlingen gepast te reageren op moeilijke verkeerssituaties. Ze moeten telkens de juiste keuze maken en zien de gevolgen van hun keuze. De leerling krijgt ook op verschillende manieren feedback.
Het spel werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Moev en Mobiel21. Daardoor staan we garant voor de juiste invulling van de eindtermen en doelstellingen rond verkeersveiligheid. VRkeer is dus een ideale voorbereiding op de Grote Verkeertoets of het Grote Fietsexamen.
Inschrijven kan nu ook via aanvraagformulier.


Dienst Integrale Veiligheid
Fietsbehendigheid
Het fietsbehendigheidsparcours van de gemeente Brasschaat wordt in bruikleen gegeven aan de school voor een voorafgaand besproken termijn. De gemeentelijke diensten komen het parcours leveren en ophalen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Om u op weg te helpen zal er documentatie met betrekking tot de verschillende opstellingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Het fietsbehendigheidsparcours is bedoeld om onervaren fietsers de mogelijkheid te geven hun rijvaardigheden te oefenen. U kunt het fietsbehendigheidsparcours aanvragen via een evenementenaanvraag op de website van Brasschaat (Evenement aanvragen | Gemeente Brasschaat).
U heeft ook de mogelijkheid om het fietsbehendigheidsparcours te combineren met een fietscontrole, uitgevoerd voor de gemeenschapswacht-vaststellers. Tijdens de fietscontrole zullen de lichten, reflectoren, remmen en bel van de scholieren worden gecontroleerd. Iedere leerling ontvangt na de controle de controlekaart waarop de tekortkomingen aangeduid staan. Dit geeft de ouders de mogelijkheid om eventuele problemen gericht aan te pakken. De directie krijgt achteraf een fietsrapport doorgestuurd.
U kunt het fietsbehendigheidsparcours, gecombineerd met een fietscontrole, aanvragen via iv@brasschaat.be.
Fietscontrole en/of fietslabelen
Fietscontroles
De dienst integrale veiligheid kan op uw vraag de fietsen van uw leerlingen controleren of ze voldoen aan de wettelijke technische vereisten. De Gemeenschapswacht-vaststellers zullen controle uitvoeren van de lichten, de reflectoren, de remmen en de bel. Iedere leerling ontvangt na de controle de controlekaart waarop de tekortkomingen aangeduid staan. Dit geeft de ouders de mogelijkheid om eventuele problemen gericht aan te pakken. De directie krijgt achteraf een fietsrapport doorgestuurd. U kunt een fietscontrole aanvragen via iv@brasschaat.be.
Fietslabelen
Om fietsdiefstal beter te bestrijden, heeft België voortaan een centraal fietsregister mybike, waarop fietseigenaars zich vrijwillig kunnen registreren. Zo kan makkelijker aangifte gedaan worden van fietsdiefstal en kunnen politie en justitie hun strijd hiertegen opvoeren.

